Zobacz również inne moje przepisy na obiady:

CZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
CZAS CAŁKOWITY
70 minut
Porcje: 6
Z podanych proporcji uzyskasz 6 porcji dania. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:
526
KCAL
39,8 g
WĘGLOWODANY
16,1 g
TŁUSZCZE
53,5 g
BIAŁKO
Domowy kapsalon - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
- Kapsalon to holenderskie danie typu fast food, które powstało w Rotterdamie. Składa się z warstwy frytek, przykrytej kebabem z kurczaka lub wołowiny, posypanej tartym serem i zapiekanej, aż ser się roztopi. Następnie dodaje się sałatkę z sałaty, pomidora, ogórka i cebuli oraz sosy, takie jak czosnkowy i sambal. Tradycyjnie kapsalon jest podawany w aluminiowej tacce, która pomaga utrzymać ciepło potrawy i umożliwia łatwe zapiekanie. To sycące danie jest idealne na obiad lub kolację.
- Zamiast samodzielnie przygotowywać frytki, możesz użyć tych mrożonych. Jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, kaloryczność przelicz na podstawie wagi mrożonych frytek podanej na opakowaniu.
- Frytki w takiej ilości, jakiej użyłam, najlepiej jest piec na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, żeby były ułożone luźno. Dzięki temu wyjdą chrupiące.
- Frytki możesz również przygotować w sposób tradycyjny, na oleju, jednak wtedy kaloryczność dania będzie wyższa.
- Filet z kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka lub mięsem z ud kurczaka bez skóry. Zmieni się jednak nieco kaloryczność całego dania.
- Przy przygotowaniu mojego kapsalona użyłam gotowej mieszanki przypraw Kebab Shaorma, jednak możesz taką mieszankę przygotować samodzielnie. Będziesz do tego potrzebować kuminu, słodkiej papryki, kurkumy, granulowanego czosnku, soli, pieprzu i ostrej papryki.
- Jeśli nie masz airfryera, mięso możesz upiec również w piekarniku lub usmażyć na patelni.
-
Kapsalon można zapiekać w całości na dużej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Możesz również podzielić go na porcje w osobnych naczyniach, tak jak ja to zrobiłam. Można również użyć aluminiowych foremek, w których kapsalon jest tradycyjnie podawany. Jednak moim zdaniem, lepiej smakuje pieczony w szklanym lub ceramicznym naczyniu, które zapewnia pełniejszy aromat potrawy.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności
-
Pakiet 350 przepisów: jadłospis na 120 dni + 110 przepisów do pudełek
339,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – pakiet 4 e-booków, jadłospis na 120 dni
239,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – jadłospis na 30 dni, cz. 4
79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Pakiet Jem Fit z pudełek: 4 e-booki na słodko i na słono – 110 przepisów
129,00 zł
Ciekawostka
Kapsalon jest znany ze swojej wysokiej kaloryczności. Jest to bardzo sycące danie, które często jest wybierane jako szybki i obfity posiłek, zwłaszcza po długiej nocy spędzonej na imprezowaniu. W mojej wersji, jest zdecydowanie mniej kalorii niż w tradycyjnej wersji!
Domowy kapsalon - przepis i lista składników:
Frytki:
- 1200 g ziemniaków
- 25 ml oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, granulowany czosnek, papryka słodka, granulowana cebula
- 1150 g fileta z kurczaka
- przyprawa kebab shaorma lub kumin, słodka papryka, kurkuma, granulowany czosnek, sól, pieprz i ostra papryka
- 80 g sałaty
- 140 g papryki czerwonej
- 160 g pomidorków koktajlowych
- 200 g kiszonych ogórków
- 60 g kukurydzy
- 50 g jogurtu greckiego
- 45 g majonezu wegańskiego (użyłam GoWege z Biedronki)
- przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, posiekany pęczek koperku
- 180 g ketchupu keto bez dodatku cukru (użyłam Roleski sycylijski)
- 150 g tartej mozzarelli

Domowy kapsalon - przepis i sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, a następnie pokrój je w słupki.
- Polej je oliwą z oliwek oraz dopraw mieszanką przypraw.
- Rozłóż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę, tak, aby stanowiło gotowe kęsy.
- Zamarynuj mięso w przyprawie kebab shaorma i zostaw w lodówce przez minimum 30 minut (najlepiej kilka godzin).
- Piecz w airfryerze 20 minut w 190 stopniach, mieszając co kilka minut, aby upiekło się równomiernie.
- Na dno naczynka do zapiekania włóż upieczone frytki.
- Posyp je tartą mozzarellą i polej ketchupem.
- Dodaj upieczone mięso z kurczaka.
- Zapiekaj 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- W tym czasie przygotuj sałatkę. Posiekaj sałatę, paprykę i ogórki kiszone pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Dodaj do pozostałych warzyw kukurydzę.
- Do sałatki przygotuj sos czosnkowy. W tym celu wymieszaj jogurt grecki, majonez, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.
- Dodaj sos do sałatki i całość wymieszaj razem.
- Gotowy kapsalon podawaj z przygotowaną w ten sposób sałatką.

Bon apetit!