Przepis na paszteciki z mięsem

Spróbuj tych pasztecików, które świetnie smakują z zupą, barszczem, a także solo. Są idealne do zabrania ze sobą w drogę!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

wypieki drożdżowe z mięsem, paszteciki z kurczakiem
CZAS PRZYGOTOWANIA 

30 minut

CZAS CAŁKOWITY

120 minut

Porcje: 30

Z podanych proporcji uzyskasz 30 pasztecików. Każdy z nich traktuję jako jedną porcję. Jeśli chcesz przygotować inną ilość bułeczek, zachęcam do przeliczenia proporcji przy użyciu moich kalkulatorów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI

162

KCAL

14,1 g

WĘGLOWODANY

5,4 g

TŁUSZCZE

14 g

BIAŁKO

Paszteciki z mięsem - co warto wiedzieć, zanim zaczniesz je robić?

  • Olej rzepakowy możesz zastąpić rozpuszczonym masłem.
  • Ciasto na paszteciki powinno być dobrze wyrobione, aby dobrze wyrosło.
  • Drożdże, których użyjesz do zrobienia pasztecików, powinny być świeże.
  • Użyłam mleka 2%, ale zpowodzeniem możesz użyć innego.
Ciasto na paszteciki z mięsem.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Paszteciki z mięsem są uznawane za tradycyjne danie kuchni polskiej.

Przepis na paszteciki z mięsem - lista składników:

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Farsz:

  • 1200 g mięsa z kurczaka bez kości i bez skóry
  • 2marchewki
  • sól, pieprz, słodka papryka
Paszteciki z mięsem - farsz i ciasto

paszteciki z mięsem - sposób przygotowania

  1. Mięso z kurczaka oraz marchewki ugotuj w osolonej wodzie. Możesz również użyć ugotowanego wcześniej mięsa z rosołu.
  2. Kiedy mięso będzie miękkie, zmiel je maszynką do mięsa wraz z marchewką. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. Przygotuj zaczyn do ciasta: Mleko podgrzej, a następnie rozpuść w nim drożdże. Do zaczynu dodaj również mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  4. W dużej misce przygotuj mąkę, jajko, olej oraz sól. Do mieszanki dodaj wyrośnięty zaczyn i rozpocznij wyrabianie ciasta. Możesz wyrabiać je ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gotowe ciasto powinno być sprężyste i elastyczne. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce, aby ładnie wyrosło.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 1 duży prostokąt lub 2 mniejsze. Następnie posmaruj ciasto farszem i zawiń je w rulon. Przygotowaną w ten sposób roladę pokrój na paseczki, aby uzyskać ślimaczki.
  6. Paszteciki poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie przykryj ściereczką na 20 minut. W tym czasie możesz rozpocząć nagrzewanie piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
  7. Kiedy piekarnik się nagrzeje, posmaruj paszteciki odrobiną rozmąconego jajka i włóż je do pieca. Piecz przez 20 minut.
  8. Paszteciki z mięsem smakują świetnie zarówno na ciepło, jak ina zimno.

Bon apetit!

Protip

Mięso na paszteciki możesz zmielić blenderem, jeśli nie posiadasz maszynki do mięsa.

Paszteciki drożdżowe z mięsem

Jeśli szukasz innych propozycji na słono, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.