Domowa granola

Masz ochotę na coś sytego, a przy tym przepysznego? Jestem pewna, że ten przepis podbije twoje serce. Koniecznie musisz go wypróbować!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na desery:

idealna na posiłek, pyszne, granola do zajadania, dla smakoszy
CZAS PRZYGOTOWANIA 
10 minut

CZAS CAŁKOWITY

40 minut

Porcje: 1
Z podanych proporcji uzyskasz około 460 gramów gotowej granoli. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 GRAMACH:

344

KCAL

45 g

WĘGLOWODANY

15,4 g

TŁUSZCZE

8,7 g

BIAŁKO

Domowa granola - przeczytaj zanim zaczniesz ją przygotowywać

  • W przepisie tym użyć możesz zarówno płatków owsianych górskich, zwykłych jak i błyskawicznych, choć moim zdaniem najlepiej sprawdzą się płatki owsiane górskie.
  • Kupując suszoną żurawinę, warto zerknąć na skład. Produkty różnią się ilością cukru, czy oleju co może wpłynąć na ostateczną kaloryczność oraz jakość.
  • Jeśli nie masz orzechów pekan, z powodzeniem zastąpić je możesz innymi odmianami orzechów. Równie dobrze sprawdzą się orzechy laskowe, włoskie lub nerkowce.
  • Bakalie warto kupować w sklepach internetowych w większych paczkach. Dzięki temu można sporo zaoszczędzić. Ceny w lokalnych sklepach potrafią być zdecydowanie wyższe.
  • Robiąc zakupy, wybierz czekoladę z większą zawartością miazgi kakaowej. Im wyższa zawartość kakao, tym bardziej wartościowa jest czekolada. Osobiście polecam taką o zawartości kakao minimum 74 procent.
  • Jeśli zależy Ci na tym, aby ograniczyć spożycie cukru, możesz wybrać czekoladę bez jego dodatku.
  • Pamiętaj również o tym, że jeśli chcesz uzyskać domową granolę bez glutenu, do jej przygotowania należy sięgnąć po czekoladę bezglutenową.
  • Przygotowaną według tego przepisu granolę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni. Stanowi ona świetny dodatek do deserów, jogurtów, mleka oraz innych posiłków na słodko.
Domowa granola, truskawki, orzechy, borówki

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Dodanie orzechów, nasion chia, siemienia lnianego i suszonych owoców wzbogaca granolę o dodatkowe wartości odżywcze i smak, tworząc zdrową, domową przekąskę dostosowaną do indywidualnych preferencji.

Domowa granola - przepis i lista składników:

  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g banana
  • 60 g żurawiny
  • 40 g słonecznika
  • 40 g orzechów pekan
  • 25 g sezamu
  • 50 g gorzkiej czekolady
owoce, przepis na domową granolę z wykorzystaniem domowych składników

Domowa granola - przepis i sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć banana na gładką masę i wymieszaj z płatkami owsianymi.
  2. Dodaj słonecznik, pokruszone orzechy pekan i sezam, a następnie dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się rozłożyły.
  3. Rozłóż mieszankę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się upiekła.
  4. Po ostudzeniu, dodaj posiekaną gorzką czekoladę i żurawinę.

Bon apetit!

Jeśli szukasz innych pomysłów na dania bezglutenowe, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.