Z podanych proporcji uzyskasz około 460 gramów gotowej granoli. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 GRAMACH:
344
KCAL
45 g
WĘGLOWODANY
15,4 g
TŁUSZCZE
8,7 g
BIAŁKO
Domowa granola - przeczytaj zanim zaczniesz ją przygotowywać
W przepisie tym użyć możesz zarówno płatków owsianych górskich, zwykłych jak i błyskawicznych, choć moim zdaniem najlepiej sprawdzą się płatki owsiane górskie.
Kupując suszoną żurawinę, warto zerknąć na skład. Produkty różnią się ilością cukru, czy oleju co może wpłynąć na ostateczną kaloryczność oraz jakość.
Jeśli nie masz orzechów pekan, z powodzeniem zastąpić je możesz innymi odmianami orzechów. Równie dobrze sprawdzą się orzechy laskowe, włoskie lub nerkowce.
Robiąc zakupy, wybierz czekoladę z większą zawartością miazgi kakaowej. Im wyższa zawartość kakao, tym bardziej wartościowa jest czekolada. Osobiście polecam taką o zawartości kakao minimum 74 procent.
Jeśli zależy Ci na tym, aby ograniczyć spożycie cukru, możesz wybrać czekoladę bez jego dodatku.
Pamiętaj również o tym, że jeśli chcesz uzyskać domową granolę bez glutenu, do jej przygotowania należy sięgnąć po czekoladę bezglutenową.
Przygotowaną według tego przepisu granolę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni. Stanowi ona świetny dodatek do deserów, jogurtów, mleka oraz innych posiłków na słodko.
49,00 zł–79,00 złZakres cen: od 49,00 zł do 79,00 zł
Dodaj do koszyka
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Dodanie orzechów, nasion chia, siemienia lnianego i suszonych owoców wzbogaca granolę o dodatkowe wartości odżywcze i smak, tworząc zdrową, domową przekąskę dostosowaną do indywidualnych preferencji.
Domowa granola - przepis i lista składników:
200 g płatków owsianych
200 g banana
60 g żurawiny
40 g słonecznika
40 g orzechów pekan
25 g sezamu
50 g gorzkiej czekolady
Domowa granola - przepis i sposób przygotowania:
Rozgnieć banana na gładką masę i wymieszaj z płatkami owsianymi.
Dodaj słonecznik, pokruszone orzechy pekan i sezam, a następnie dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się rozłożyły.
Rozłóż mieszankę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się upiekła.
Po ostudzeniu, dodaj posiekaną gorzką czekoladę i żurawinę.
Bon apetit!
Jeśli szukasz innych pomysłów na dania bezglutenowe, sprawdź również te przepisy: