FAQ – Meal Prep

FAQ – Meal Prep

Gdzie kupić pojemniki do meal prep?

Polecam wybierać pojemniki szklane, które mają odpowiednie oznaczenia, które wskazują, że są one przystosowane do wysokich temperatur (pieczenie) i niskich temperatur (mrożenie). Zawsze zwracam na to uwagę. Pojemniki z takimi oznaczeniami kupuję na Allegro, w Ikea oraz stacjonarnie w innych sklepach, gdzie pojawiają się co jakiś czas. Po aktualne wskazówki zajrzyj do mojego mini-poradnika o pojemnikach (rodzaje, pojemności, na co zwrócić uwagę).

Zobacz mini-poradnik (PDF)
Jaką pojemność mają pojemniki do meal prep?

Bardzo różną. Wszystko zależy od tego, jakie danie przygotowujemy i jaką chcemy uzyskać kaloryczność. Pojemniki polecam dobierać zgodnie z objętością posiłki.

Średnie wartości jakie można przyjąć to:

  • Zupy: ok. 500 ml.
  • Obiady: ok. 1–1,2 l.
  • Śniadania/sałatki: 600–700 ml.
  • Przekąski: 300–450 ml.
  • Sosy/dipy: 60 ml.
Czy w szklanych pojemnikach można piec?

Tak, o ile mają odpowiednie oznaczenie. Nie wszystkie są przystosowane do wysokich temperatur. Pieczemy w temperaturze zgodnej z zakresem podanym przez producenta, zazwyczaj do 220 stopni Celsjusza.

Pieczemy bez plastikowych pokrywek.

Ile czasu zajmuje Meal Prep na 2 dni?

Najczęściej 1,5–2 godz. przy równoległym gotowaniu (piekarnik + garnek + patelnia). Z czasem tempo rośnie, a organizacja skraca cały proces. Wszystko zależy od tego, ile porcji będziemy gotować. Tutaj nagrałam meal prep w godzinę, gdzie całkiem sporo udało się przygotować.

Obejrzyj film Meal prep w godzinę – miniatura
Meal prep w godzinę
Dla ilu osób gotuję posiłki?

Ja gotuję dla 3 osób - dla siebie, męża i syna. Mąż jest na diecie bez glutenu i nabiału. Dlatego, że gotuję dla nas wszystkich, to na filmach często widać większe ilości jedzenia.

Jakiego urządzenia używam do tarcia warzyw?

Sprawcą całego zamieszania jest u mnie robot planetarny Kenwood Prospero + z przystawkami do tarcia warzyw. To właśnie on tworzy te piękne wiórki/słupki, o które często pytacie pod filmami.

Jakiego urządzenia używam do mielenia i rozdrabniania?

U mnie to Thermomix 6. Ze względu na to, że stoi cały czas na blacie, to łatwo jest mi z niego korzystać, a w formie kuchennego pomocnika, przyspiesza pracę.

Czy odgrzewane jedzenie jest dobre?

Tak❗ W Meal Prep wiele dań (gulasze, curry, sosy) smakuje nawet lepiej „na drugi dzień”. Klucz to szczelne pojemniki i podgrzewanie właściwą metodą (piekarnik/patelnia/mikrofala). Niektóre potrawy tracą z kolei nieco na smaku, ale coś za coś - uważam, że oszczędność czasu, którą zyskujemy, wygrywa w bilansie zysków i strat. Więcej na ten temat mówiłam w filmie, gdzie odpowiadam na Wasze najczęstsze pytania związane z Meal Prepem.

Obejrzyj film FAQ o Meal Prep – miniatura
FAQ o Meal Prep
Ile dni mogą stać w lodówce gotowe posiłki?

Zazwyczaj do 3-4 dni. Dania z ryb i z ryżem 2 dni. Mięso można trzymać nawet dłużej (5-6 dni). Część posiłków po przygotowaniu można zamrozić. Zupy polecam zawekować na później, aby zachowały swoją świeżość.

Czym się różni Meal Prep od Jem Fit z Pudełek?

Meal prep jest w formie jadłospisu, tam są ułożone posiłki w pudełkach zgodne z konkretnymi zapotrzebowaniami kalorycznymi, których jest do wyboru 8. Jem fit z pudełek robiłam jako uzupełnienie meal prepów. Tam są takie posiłki na wymiankę. W części pierwszej - każdy posiłek ma między 300 a 400 kcal. W części drugiej i trzeciej w wersji na słono jest podany w proporcjach na 400, 500 i 600 kcal, a w wersji na słodko na 300, 400 i 500 kcal - więc można sobie komponować jadłospisy 😀

Jak łączyć gotowanie dla siebie i rodziny?

Każdy będzie miał zapewne inne zapotrzebowanie kaloryczne, więc tutaj w zależności od tego trzeba by było dostosować kaloryczność. Może być to trudne gotując dla kilku osób, które mają różne zapotrzebowanie. Raczej bym więc tutaj rekomendowała rotację ilością posiłków w takiej sytuacji. Możecie skorzystać z e-booka jem fit z pudełek - tam są proporcje na 1 porcje - w części 1 są przepisy, gdzie każdy przepis ma 300-400 kcal, w części drugiej i trzeciej każdy przepis w wersji na słono jest podany w proporcjach na 400, 500 i 600 kcal, a w wersji na słodko na 300, 400 i 500 kcal - więc można sobie komponować jadłospisy 😀

Tutaj można pobrać darmowe próbki e-bookow: https://www.jemfit.pl/gratis

Darmowe próbki e-booków

Jeśli rodzina chce jeść coś innego, nie lubi części produktów lub ma nietolerancje pokarmowe, to polecam tworzyć wspólne bazy i wymieniać dodatki, które będą odpowiadały domownikom. W tym celu świetnie sprawdzają się posiłki przygotowywane od razu w jednoporcjowych pojemnikach. Jak to zrobić pokazywałam w tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=yEQ6TlTOsd8&t=13s

Obejrzyj film Jak gotować dla rodziny – miniatura
Jak gotować dla rodziny
Jak obliczyć swój deficyt kaloryczny?

Na stronie jest dostępny kalkulator i z tych dostępnych w internecie moim zdaniem liczy najlepiej. Tworzyliśmy go w taki sposób, aby brał pod uwagę różne czynniki - u kobiet również ciążę i ewentualne karmienie piersią.

Jest dostępny tutaj: https://www.jemfit.pl/kalkulator-zapotrzebowania-energetycznego/

Zobacz kalkulator

Wpisujesz tam swoją wagę, wiek, wzrost i zaznaczasz jaki masz cel sylwetkowy. Jeśli chcesz stracić na wadze to zaznacz „Chcę schudnąć”.

Teraz możesz też dokładniej przeliczyć swoją aktywność dodając średnią ilość spalanych kalorii z zegarka czy opaski, jeśli korzystasz z takich mierników 🙂

Kalkulator wyrzuci Ci:

- wartość PPM, czyli podstawową przemianę materii - poniżej tej wartości nigdy nie schodzimy z dietą.

- Wartość CPM, czyli całkowitą przemianę materii - Twoje zero kaloryczne w oparciu o wskazaną aktywność.

- Optymalne spożycie kalorii, aby osiągnąć cel - taką liczbę kalorii powinnaś wziąć pod uwagę, jeśli chcesz schudnąć, czyli to już jest Twój deficyt kaloryczny.

Przy wszystkich tych kalkulatorach najtrudniejsze jest wybranie odpowiedniej aktywności. Jeśli robisz około 10 tyś kroków, a nie ćwiczysz, wybrałabym lekką aktywność, jeśli do tego jakieś lekkie ćwiczenia to już średnia. Najłatwiej przeliczyć to w ujęciu aktywności treningowej w ujęciu tygodniowym w minutach, dlatego wskazaliśmy w kalkulatorze takie opcje ♥️

Od czego zacząć?

Przede wszystkim od obliczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego i ustalenia swoich celów. Jeśli wiesz już, ile kalorii jeść każdego dnia, to pora na ustalenie jadłospisu w tej kaloryczności na cały tydzień. Dzięki temu łatwiej będzie Ci zaplanować gotowanie. Zrób próbnie kilka pierwszych przepisów i oceń, jakich pojemników brak Ci w kuchni, aby przygotować posiłki na kolejne dni. Pamiętaj, że konsekwencja jest zawsze ważniejsza od doskonałości 🙂 A o tym, jak zacząć zmianę stylu życia i skutecznie schudnąć, mówiłam więcej tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=nM9jiDfM9_I&t=3s

Obejrzyj film Jak zacząć – miniatura
Jak zacząć – poradnik
Jak wekować zupy?

Zupy, które przygotowuję na 2-3 dni nie wymagają wekowania. Przez ten czas na spokojnie wytrzymają w lodówce. Jeśli robię zupy w większych porcjach, wówczas wlewam je na gorąco do litrowych słoików, zakręcam i odstawiam do góry denkiem. Po takiej lekkiej pasteryzacji, trzymam je około tygodnia w lodówce. Jeśli chcę, żeby postały w lodówce 2-3 tygodnie, wówczas dodatkowo wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na 20 minut. Pozostawiam je tam później do ostygnięcia z uchylonymi drzwiczkami.

W które dni pojawiają się nowe przepisy?

Przepisy pojawiają się regularnie we wszystkich kanałach tj. na Instagramie, Youtube, Tik Toku i Facebooku.

W każdy poniedziałek wrzucam nowy przepis na kilka posiłków do 40 zł.

W każdą środę są nowe, dłuższe filmy na Youtube a tam często są też nowe przepisy.

Co czwartek pojawia się film z serii “Tanie gotowanie”, gdzie są 2 nowe przepisy.

W każdą niedzielę przygotowuję nowy Meal Prep z 4 nowymi przepisami.

Co niedziela wysyłam również do moich subskrybentów newsletter z przepisem tygodnia, więc jeśli nie chcesz go przegapić, a jeszcze nie zapisałeś/aś się do mojego newslettera, to polecam to zrobić poniżej. Zostawiam Ci również przypominajkę publikacji: https://newsletter.jemfit.pl/

Poniedziałek Środa Czwartek Niedziela Co niedziela – newsletter


Zapis do newslettera
Po co tyle gotować?

Przygotowywanie posiłków hurtem to duża oszczędność czasu i pieniędzy, mniej stresu „co na obiad?”, lepsza kontrola tego co jemy i ile jemy. Meal Prep daje spokój głowy i uczy zdrowych nawyków. Mamy też mniej bałaganu w kuchni i więcej czasu na inne sfery życia.

Jak organizujesz lodówkę?

Zazwyczaj mąż ma swoją półkę z pojemnikami, które może jeść, na drugiej półce układam pojemniki, których on jeść nie powinien. Ja i syn zjadamy posiłki z obu grup. Zazwyczaj staram się wybierać najpierw to, co robiłam najwcześniej i do tego też zachęcam chłopaków, dlatego kiedy wkładam nowe pojemniki z jedzeniem do lodówki, to te strasze przesuwam naprzód. Pozostałe rzeczy w formie półproduktów trzymam na pozostałych półkach i w szufladach.

Ile pojemników potrzeba do meal prep na start?

6–8 pojemników + 2–3 małe na sosy – to ogarnie 3–4 dni.

1 os.: 3–4 × 1–1,2 l + 2 × 600–700 ml.

2 os.: 6–8 dużych + 2–4 mniejsze.

4 os.: 12–16 dużych + 4–6 mniejszych + słoiki 700–1000 ml na zupy.

Szkło czy plastik? Najlepiej sprawdzają się szklane – trwałe, neutralne dla smaku, do piekarnika/mikrofali. Plastikowe lżejsze, ale szybciej się rysują i chłoną zapachy.

Więcej na ten temat mówiłam tutaj:https://youtu.be/aMXOUj3vv48

Obejrzyj film Jakie pojemniki do Meal Prepu – miniatura
Jakie pojemniki do Meal Prepu?
Ile kosztuje przygotowanie takich posiłków? Czy to drogie?

Średnio 20–40 zł/dzień przy 4 posiłkach (zależnie od składników i sezonu).

Zwykle 2–3 razy taniej niż catering pudełkowy i tańsze niż jedzenie „na mieście”.

Wszystko zależy od tego, co robimy i jakich składników potrzeba. Dania z łososiem są przykładowo droższe niż te z jajkami 🙂

Czy znajdę u Ciebie przepisy z niskim indeksem glikemicznym / bez glutenu / bez nabiału / dla cukrzyków?

Tak – regularnie publikuję przepisy bezglutenowe i beznabiałowe, w większości są też one odpowiednie dla cukrzyków i osób potrzebujących diety z niskim indeksem glikemicznym, choć niektóre przepisy wymagają lekkich modyfikacji.

Jakich sprzętów w kuchni używam?

Jest tego sporo: airfryer, piekarnik, zmywarka, TM6, blender, płyta indukcyjna itp. Wszystkie pokazałam w filmie, który dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=_Iko6bDq9hw&t=12s

Obejrzyj film Sprzęty w kuchni – miniatura
Sprzęty w kuchni
Jak planować zakupy do Meal Prep?

Planuj na cały tydzień. Spisz listę z przepisów, pogrupuj: białko, węglowodany, warzywa/owoce, nabiał, dodatki.

Więcej na ten temat mówiłam tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=Av5WrEeH6kA

Obejrzyj film Jak planować zakupy – miniatura
Jak planować zakupy do Meal Prep
W jakich sklepach szukać składników do moich przepisów?

Większość znajdziesz w każdym markecie: Lidl, Biedronka, Kaufland itp. Niektóre rzeczy zamawiam na Allegro. W e-bookach podane są linki do produktów, które dostepne są online.

Czy przygotowane dania można mrozić?

Tak, większość posiłków można mrozić, choć nie wszystkie rodzaje jedzenia dobrze znoszą tę metodę. Osobiście nie polecam mrozić posiłków na bazie nabiału np. serników, bo tracą one później na smaku.

Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon
        Produkty, które mogą Ci się spodobać:
        Produkty, które mogą Ci się spodobać:

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.